URLAND | Elckerlyc | Monty

URLAND

Elckerlijc

vrijdag 3 december 2021, 20:30
zaterdag 4 december 2021, 20:30

03-12-2021 20:30 ticket
04-12-2021 20:30 ticket

In Elckerlijc, een Middeleeuws Nederlands oerverhaal, is de hoofdpersoon de Mens, de Iedereen die probeert zijn dood te ontlopen. Maar de Mens moet verantwoording afleggen, en de Natuur is niet blij. De Dood en de Natuur verbrijzelen het menselijke narcisme en hokjesdenken.

Om antwoord te geven op de huidige tijdgeest grijpt URLAND terug naar deze klassieker. URLAND bewerkt Elckerlijc en maakt er een gevaarlijk, modern moraliteitspel van. Hiervoor laat URLAND zich inspireren door de Nederlandse hertaling van Erik Bindervoet. Hij vervangt, geheel volgens de gedachte van Spinoza, God door de Natuur.

Een performance als een voortdenderende videoclip, een visual album. Het metrum van de Neder-mythe, de rederijkersrijm, is de hiphop-hartslag. Het decor is een idyllisch Hollands Veengebied op een ijsschots tientallen meters boven de huidige zeespiegel. De inzet is niets minder dan universele waarheid.

In deze voorstelling die hoog van de toren blaast en bol staat van de symboliek neemt URLAND afscheid van het Antropoceen.

Over de makers

URLAND is een performancecollectief dat autonoom werkt en geen hiërarchie kent. URLAND, bestaande uit Ludwig Bindervoet, Jimi Zoet, Thomas Dudkiewicz en Marijn Alexander de Jong, laat zich inspireren door technologische ontwikkeling, wereldliteratuur en hedendaagse beeldcultuur. De voorstellingen zijn beeldende, muzikale en fysieke performances over universele thema’s. URLAND is sinds 2016 te gast bij Monty, zo speelden ze EXPLORER/Prometheus Ontketend (2016), UR (2018), URLAUB (2019) en mu’ mu’ mu’ (2020, afgelast wegens corona).