YOUYOU I YOUYOUYOU | Monty

Myriam Van Imschoot / YouYou Groep

YOUYOUYOU

zaterdag 17 december 2022, 19:00

YOUYOUYOU is een vocale performance met als uitgangspunt de de youyou (in het Frans) of zaghareed (in het Arabisch). Het is een hoge trilling of ululatie waarmee vrouwen uitdrukking geven aan vreugde en andere emoties. De oorspronkelijke wortels van dit eeuwenoude gebruik reiken tot in Afrika, het Midden-Oosten en rondom de Middellandse Zee. Door globalisering, migratie en de vele vormen van diaspora is het echter overal ter wereld terug te vinden.

Via een ingewikkeld systeem van overlappingen, interacties en relays houden de YouYou-performers deze trilling tien eindeloze minuten lang in de lucht. Een sonische marathon of een zweepslag van geluid: YOUYOUYOU betovert de ruimte en de mensen die er verblijven.

Over de Makers

Sinds 2014 ontwikkelde de Brusselse groep YouYou zich tot een nieuw stemkunst-ensemble met performances en films. De zaghareed is het vertrekpunt voor de meeste van hun werken, die ze herbekijken en uitvergroten met een waaier aan vocale klanken en expressies. YOUYOUYOU is internationaal gepresenteerd in galeries, musea en de openbare ruimte. In Grenoble, Jaffa en Berlijn zijn met lokale performers remakes gemaakt. Naast het ontwikkelen van nieuwe creaties, onderhoudt de groep een levend repertoire dankzij een collectieve uitwisselingspraktijk en gedeeld vocaal onderzoek. Ook in Antwerpen wordt er aan een nieuw traject gebouwd.

Myriam Van Imschoot (1969) is een Belgisch kunstenares die in Brussel woont en werkt. Ze heeft werkervaring in de dans- en performancewereld als schrijfster, onderzoekster, dramaturge, regisseuse en vocaliste. Ze is actief in verschillende domeinen, zoals de klankkunst, performance, video- en geluidsinstallaties, muziektheater en geluidspoëzie.

Credits
Compositie, uitvoering en productie: Myriam Van Imschoot / YouYou Groep /LiLiLi vzw
(2014) Productie: Kunstenwerkplaats. Co-productie: Beursschouwburg, Daarkom en VGC.
(2022) Met de steun van: VGC, Platform 0090, Centre Pompidou Kanal